sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Chat Doré


Chat Dorén aulan luonnos (Birger Carlstedt) ja toteutus. Kuvat: Amos Andersonin taidemuseo

1920-luvulla rohkein veto funktionalismin ja art decon yhdistämisen saralla oli taiteilija Birger Carlstedtin suunnittelema sisustus äitinsä Amanda Carlstedtin kahvila-ravintolaan Chat Doré. Värimaailma oli funkikselle tyypillinen räikeän kirkas (sinistä, oranssinpunaista, keltaista ja mustaa), teräsputkihuonekalut vastasivat funkiksen hygienia- ja käytännöllisyysvaatimuksiin. Kulmikkaat detaljit edustivat kuitenkin art decon henkeä.


Chat Dorén ruokalistan pahvikansi. Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmat.


Syksyllä 1929 osoitteeseen Unioninkatu 24 avatun Chat Dorén sisustuksen suunnitteli Birger Carlstedt yhdessä Karl Malmströmin kanssa. Chat Dorén tunnus, kultainen kissa valvoi ravintolaa, jossa kirkkain värein toteutettu lattiamaalaus hallitsi tilaa. Tyylitaju oli tietoista, Chat Doré mainosti syyskuussa 1930 olevansa ”Ainoa Funktionalistinen Ravintola Helsingissä”. Chat Dorélla oli hyvä maine, sen katsottiin lukeutuvan kaupungin siisteimpiin ja sisustukseltaan kauneimpiin ja arvokkaimpiin ruokailuravintoloihin ja kahviloihin.


Chat Dorén ravintolasalin luonnos (Birger Carlstedt) ja toteutus. Kuvat: Amos Andersonin taidemuseo
Amanda Carlstedt oli tarkoittanut paikan baari-ravintolaksi, muttei saanut tarvittavia baarioikeuksia. Kahvila-ravintolaa pidettiin arvossa, sillä kieltolaista huolimatta se pystyi tuottamaan vetoavan ravintolatilan, jossa hämmästyttävällä tavalla yhdistyi käytännöllisyys ja taiteellisuus. Oli syynä sitten anniskeluoikeuksien puute, lama tai ravintolan kenties hieman liian kunnianhimoinen ylellisyys, Café-Restaurant-Bar Chat Doré lopetti toimintansa Carlstedtin johtamana vuoden 1933 alussa. Chat Dorén osti rouva Edith Mellin, joka jatkoi toimintaa, mutta kuinka pitkään ja millä nimellä, ei ole tiedossa. Amanda Carlstedt jatkoi ravintoloitsijana myös Chat Dorén jälkeen ja avasi entisen Opriksen paikalle La Rotonde –nimisen paikan.



Tutustu myös:
Café Pagod
Fazer
Nissenin kahvilaketju
The English Tearoom



Ravintolaelämää 1920- ja 1930 -luvuilla
Perinteikkäät ravintolat reagoivat ajan henkeen
Jazzia ja tanssia ravintolassa
Kahvilat ja teehuoneet
Info