sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Café Pagod


Grand Restaurant Börsiä vuoteen 1925 asti johtanut, tuolloin Kappelin isäntänä toiminut Olof Lundbom tarvitsi toimeentulon ja asiakkaita myös talviajaksi, joten hän perusti uuden ensiluokkaisen kahvilan, Café Pagodin Läntiselle Heikinkadulle numeroon 10 (nyk. Mannerheimintie 6). Café Pagod avattiin joulukuussa 1927 Stenmanin taidepalatsiin. Uutta Temppelikahvilaa mainostettiin etupäässä naisasiakkaille. Ravintolalla oli nimeään myöten eksoottinen imago, ja aikalaiskirjoitusten mukaan Pagodin ”mokkakahvi johdattaa tutkimattomat ajatukset onnelliseen Arabiaan.”

Café Pagodin tarjoilijattaria ryhmäkuvassa kahvilasalissa vuonna 1930. Kuva: Hotelli- ja ravintolamuseo
Helsinkiläisravintoloiden parissa aiemminkin ahkeroinut David Frölander-Ulf suunnitteli Pagodin sisustuksen orientalistiseen tyyliin. Paikka oli suunnattu naisille ja siitä tehtiinkin varsinainen nähtävyys. Pagodin mielikuvituksellisen tulkinnan kiinalaisesta interiööristä muodostivat kultaiset itämaiset kuviot ja lohikäärmeet, puuleikkaukset, kiinalaiset figuurit, Buddha-hahmot, pagodi-aiheet, lampetit, kaaret ja pylväät sekä korkeakiiltoisiksi lakatut kalusteet, kuten geometrisin selkämyksin varustelut istuimet. Ornamentiikka oli ajankohtaista art deco -kulmineen. Ravintolassa oli myös pieni turkkilainen huone ja lähi-idästä vaikutteita saaneet puolipylväät. Pyörökaariset ikkuna-aukot loivat hyvän lähtökohdan itämaishenkiselle sisustukselle. 

Aikakauslehti Astra kirjoitti tuoreeltaan 1.12.1927: ”Arkkitehti Frölander-Ulf on luonut samanaikaisesti loisteliaan että viihtyisän miljöön. Suurimman salin seinät ovat kultastukkoa ja koristeltu hienostuneilla lohikäärmeaiheilla (…) naistenhuoneessa on ihana lakattu kiinalainen kalustus. Mukava turkkilaistyylinen nurkka on erityisen kutsuva.” Syksyllä 1931 kirjoitetaan tulevasta talvisesongista Suomen hoteli-ravintola-kahvilalehdessä: “Kahvila Pagod hurmaa kävijöitä unkarilaisella orkesterillaan. Johtaja Lundbom haluaa pitää musiikin ihailijat kesäisin Kappelissa, talvisin Pagodissa ja kyllä hän siinä ainakin kuluneena kesänä onnistuikin.” Suosiosta huolimatta Pagod oli ilmeisen lyhytikäinen, jo vuonna 1932 samalla paikalla toimi ravintola Mikado.


Tutustu myös:
Chat Doré
Fazer
Nissenin kahvilaketju
The English Tearoom



Ravintolaelämää 1920- ja 1930 -luvuilla
Perinteikkäät ravintolat reagoivat ajan henkeen
Jazzia ja tanssia ravintolassa
Kahvilat ja teehuoneet
Info